Anasayfa > Haberler >Bekçi Köpeği Eğitimi

Bekçi Köpeği Eğitimi

Bekçi Köpeği Eğitimi

İnsanların en yakın dostu olarak kabul edilen ve oyuncu ve insancıl doğaları, sevgi ve itaat dolu hareketleri ile ayrı bir yerleri olan köpekler, birçok kişinin evcil havyan veya korunmak amaçlı sahiplendikleri canlı türü olarak önemli bir yere sahiptir. Yer aldıkları yaşam alanlarını ve sahiplerini koruma amaçlı eğitilen köpekler olan bekçi köpekleri, korunmak amaçlı köpek edinmek isteyen insanlar için ideal bir tercih olmaktadır. Köpeklerin alıştıkları çevreyi koruyan bir içgüdüsüne sahip olması, bekçi köpeği özelliği için köpek edinmek isteyen kişiler için önemli bir özellik olmaktadır. Bekçi köpeği olma özelliğine sahip köpek çeşitleri çeşitlilik göstermekte ve bu köpeklerin alacağı iyi bir eğitimle istenilen düzeye ulaşmaları mümkün olmaktadır.

Bekçi Köpeği Olabilecek Türler

Alman Çoban Köpeği, olarak adlandırılan ve Alman kurdu olarak bilinen bu köpekler, arama kurtarma, uyuşturucu operasyonları, bekçilik gibi konularda sahiplerine sağladıkları faydayla önemli bir yere sahiptir. Bir diğer köpek türü olan Kangal ise Orta Asya kökenli olup özellikle kırsal alanlarda yer alan kurt, çakal gibi insanlara zarar verecek hayvanlara karşı sahiplerini korumaktadırlar. İzlanda Köpeği olarak bilinen tür ise sürüleri koruma içgüdüsüne sahiptir. Kangala benzerliğiyle bilinen Kafkas Çoban Köpeği, sahiplenme içgüdüsü ve iri yapısından kaynaklı caydırıcı görüntüsüyle tercih edilmektedir.

Anadolu’da uzun süredir bekçi köpeği olarak yetiştirilen Akbaş, özellikle kırsal bölgelerde inek, sığır gibi hayvanları kurt, çakal gibi tehlikeli hayvanlardan koruma görevini yerine getirmektedirler. Yakın dönemde yetiştirilmeye başlanan Doberman, polis arama kurtarma ve jandarma köpeği olarak kullanılmakta ve iyi bir iz süre özelliğine sahip olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Sahibine bağlılığıyla bilinen bir tür olan Dogo Argentino, ailesini koruma içgüdüsünün ağır bastığı ve caydırıcı görünümünün olduğu önemli bir tür olmaktadır. Kaslı vücut görünümüyle Cane Corco İtaliano, ailesine karşı sadıklığıyla bilinmekte ve yabancılara karşı agresif hareketleriyle sahiplerini koruma içgüdüsü taşımaktadır.

Bekçi Köpeği Eğitiminin Amacı

Yabancılar tarafından gelen ses gibi uyarıcılara karşı belirli davranışlar geliştirmesini öğretmek amacıyla eğitilen bekçi köpekleri, yabancı kişilere karşı dikkatli olmaları ve sahibini uyarmasını öğrenmesi büyük önem taşımaktadır. Verilen eğitimle birlikte olumsuz bir uyarıcıya karşı bekçi köpeğindeki değişimlerin gözlemlenmesi ve köpeğin bu konuda tedbir amaçlı bu yabancı kişileri tutuklayabilmesi gerekmektedir. Bekçi köpeği yetiştirmek için eğitmek isteyen kişilerin temel amaçları, köpeğin saldırgan ve koruyucu özelliğinin en üst düzeye ulaştırılmasının yanında bu durumun denetim altına alınması için komut eşliğinde saldırma ve cayma şeklinde özellik kazanması olarak tanımlanabilmektedir. Ayrıca köpeğin yabancı kişiler tarafından yaklaşma, dostluk kurma amaçlarını karşılıksız bırakması da bu eğitim amaçlarındandır.

Bekçi Köpeği Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Bütün köpek türlerinin içgüdüsünde yer alan koruma ve benimseme duygusu, korumak amaçlı eğitmek isteyen sahipleri için büyük avantaj sağlamaktadır. Kaldığı evi, aileyi ve sahibini kendine ait olarak hisseden köpeklerin içgüdülerinde var olan duygu ve eğilimi de koruma çabasını beraberinde getirmektedir. Yetiştirme ve eğitimle bu duyguyu geliştirmek isteyen kişilerin doğru bir eğitim yöntemiyle işleri fazlasıyla kolaylaşmaktadır.

Öncelikle bilinmesi gereken bekçi köpekleri iki çeşide ayrılmaktadır. İlk kategoride yer alan köpekler oyuncak ve süs köpekleri gibi türler olup tehlike hissettiği anda havlayarak sadece uyarıcı olarak görev yapmaktadırlar. İkinci kategoriye giren köpek türleri ise daha az havlayarak cesur, saldırgan ve atak bir özelliğe sahip olmaktadırlar. Bu nedenle bu durumlar dikkate alınarak bekçi köpeği eğitimi verilecek köpek türü seçilmelidir. Bekçi köpeği eğitimi verilirken öncelikle dikkat edilmesi gereken ilk nokta, köpek daha yavru iken alınarak eğitilmeli ve büyütülmelidir. Eğitim süresince köpek tek bir eğitmen alakadar olmalı ve beslenme, bakım gibi ihtiyaçlarını da aynı eğitmen gidermelidir. Bekçe köpeği olarak yetiştirilmek istenen köpekle eğitmen arasındaki güven bağının sağlıklı bir şekilde kurulması gerekmektedir. Eğitim boyunca köpeğin üstünlük duygusunun zarar görmemesi ve dövülmemesi büyük önem taşımaktadır.  

Saldırganlık Eğitimi

Köpekler kendi içlerinde farklı güdülere sahip olarak türlere ayrılmaktadır. Bu nedenle her köpeğe saldırganlık eğitimini istenilen düzeyde vermek mümkün değildir. Bazı köpeklerin daha insancıl ve barışçıl olmaları ve yabancılarla dost olmaları, bu köpeklerin bekçi köpeği olarak yetiştirilmesini imkânsız hale getirmektedir. Bekçi köpeği eğitimi vermek istenen köpeklere verilen bir eğitim türü olan saldırganlık eğitiminin ilk şartı, temel komutları tam olarak yerine getirmesiyle birlikte eğiticisiyle güvenli bir bağ oluşturarak itaatli ve eğitime istekli olmasıdır.

Bu şartı sağlamayan köpeklere verilecek saldırganlık eğitimi büyük tehlike oluşmasına neden olmaktadır. Saldırganlık eğitimi verilen bekçi köpeklerini öncelikli olarak eğitici dışında bir yardımcı bir kişinin köpeği kızdırması ve kışkırtarak saldırgan bir hale gelmesini sağlamaktır. Böylece köpek eğiticisi dışındaki bütün yabancı kişilere karşı saldırgan bir tutum oluşturmaya başlayacaktır. Bazı durumlarda ince ve dayanıklı bir zincir kullanılarak eğitim yapılabilir.

Eğitim Alanının Belirlenmesi

Tenha bir yerde eğitimin gerçekleştirilmesi için eğitim alanının özel olarak belirlenmesi gerekmektedir. Eğitim alanında yer alan ağaç ya da direk gibi bir objeye köpek iyi bir şekilde bağlanmalı ve eğiticisiyle oyun oynarken bir yabancının gelerek kendisini kışkırtması sonucu eğitmen köpeğin gerisine çekilmektedir. Bir süre sonra yabancının kışkırtıcı hareketleri sonunda sinirlenerek havlamaya başlayan köpeği eğiticisi olumlu bir şekilde övmeye başlayarak tut! Şeklindeki komutuyla yabancıyı tutmaya çalışması sağlanmaktadır.

Bunu gerçekleştirmesiyle daha da övgü alan köpek, aynı komutun tekrarlanması durumunda tekrar tutmaya çalışmasıyla övgülerin devam etmesi neticesinde yabancının kışkırtmak amaçlı kullandığı zararsız nesneyi yakalaması sonucunda “Aferin” şeklinde eğiticisi tarafından ödüllendirilmektedir. Bu eğitimde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de yabancının köpek üzerinde üstünlük kurmaması ve köpek ona kızgınlıkla havladığında yabancının korkup kaçmasıdır. Saldırganlık eğitimiyle köpekler yabancı kişilere hassas olmakta ve yabancı varlığı hissettikleri takdirde bu kişileri tutmak için çaba göstermektedir. Bekçi köpeği eğitimi için uzmanlarımızdan destek alabilir ve bu konuda profesyonel köpek eğitim hizmetimizden faydalanabilirsiniz.  

 

 

Yorum Yapın

whatsapp WhatsApp telefon Hemen Ara