Anasayfa > Haberler >Yetişkin Köpek Temel İtaat Eğitimi

Yetişkin Köpek Temel İtaat Eğitimi

Yetişkin Köpek Temel İtaat Eğitimi

Köpekler 18 – 20 aydan itibaren yetişkin kategorisinde yer almaktadır. Bu dönemden itibaren yavru köpek olmayıp ergenlik dönemi ve akabinde erişkin dönemi yaşamaya başlayan köpeklerin yavruyken temel eğitimini almadığı takdirde bu dönemlerde temel eğitim almaları daha zor olarak görünmektedir. Köpeklerin yaşadığı ergenlik dönemi tıpkı insanlarda olduğu gibi kontrol anlamında zor bir dönem olsa da eğiticinin sabır ve tutarlı tutumu yetişkinlik döneminde de köpeklerin temel eğitim almalarını mümkün kılmaktadır. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli nokta ise yeryüzündeki bütün canlılarda olduğu gibi köpeklerde de dayakla eğitimin mümkün olmadığı, kapsamlı bir öngörü ve sabırla çalışmanın gerçekleşmesi gerektiğidir. Eğitilecek köpeğin sahibine karşı itaat etmeyi öğrenmesi için, sahibinin köpeğin üstünlük duygusunu yok saymaması ve sağlıklı bir güvenli bağın oluşması büyük önem taşımaktadır.

Yetişkin Köpek Eğitiminde Eğitmenin Önemi

Eğitmenin öncelikli olarak köpekle dostluk bağı kurması gerekmektedir. Bunun için de eğitmenin sabır ve tutarlılık göstererek köpeğin yeni davranışlar kazanması ve bazı edinmiş olduğu alışkanlıklarının törpülenmesi mümkün olmaktadır. Köpeğin yetişkin olması, onun bir geçmişi olduğunu ve geçmişinde yaşaması muhtemel travmalarının olabileceğini de göstermektedir. Ayrıca geçmiş dönemde edindiği tutum ve davranış şekillerinin mevcut olması, eğitmenin bu hususları dikkate alarak eğitim vermesi ve kapsamlı bir öngörüye sahip olması gerekliliğini de beraberinde getirmektedir.

Eğiticinin eğittiği köpeğin türünün özelliklerini bilmesi ve bu özelliklere uygun ortak bir dil oluşturması gerekmektedir. Köpeğin negatif davranışlarının azaltılmaya veya yok edilmeye çalışılması eğiticinin olumlu kelimelerle eğitilmesiyle daha kolay bir hal almaktadır. Böylece köpeklerin oluşan ortak dil ve olumlu iletişim sayesinde beklentilerin daha kolay anlaşılmasıyla itaat eder hale gelmeleri mümkün olmaktadır.    

Yetişkin Köpek Eğitimi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Eğitmenin ruh halinin kötü olduğu zamanlarda köpekle çalışmaması gerekmektedir. Köpeğin eğitim sırasında eğlenmesi için eğiticinin de iyi bir enerjiye sahip olması çok önemlidir. Yavru köpeklerde olduğu gibi yetişkin köpeklerde de köpek verilen komutu yerine getirdiğinde ödüllendirilmelidir. Eğitimde köpekle oyun oynamak köpeğin daha zevk ve keyif almasını sağlaması için gereklidir.

Dersin sonlandığı vakit özel olarak ayarlanmalı ve köpek ders sonunda başarılı bir şey yaparak ders bitirilmelidir ki eğitimi mutlu bir şekilde tamamlaması sağlanmalıdır. Köpeğe yaklaşım sırasında sevecen tavırlarla ve ses tonuyla motive etmenin yanında sabırlı tutum göstererek öğrendiği noktaların pekiştirilmesi açısından gerekli olmaktadır. Tüm bu durumlar sağlandığı takdirde köpek eğiticisiyle birlikte olmaktan keyif duyacaktır.

Yetişkin Köpekler Nasıl Eğitilir?

Bütün köpek eğitimlerinin ortak felsefesi döverek eğitmek değil, ortak bir iletişim dili oluşturarak eğitmektir. Bu nedenle köpeklerin eğiticisiyle uyum içerisinde yaşamasını sağlayabilmesi geliştirilen ortak dil, köpeğin ırkına, cinsine ve yaşına uygun olarak oluşturulmalıdır. Böylece eğitimin temel hedefi olan sağlıklı bir güven bağının kurulması mümkün olmaktadır.

Yetişkin köpek eğitiminde sorun yaşanması muhtemel durumlardan biri köpeğin yavruyken edindiği birtakım negatif davranışlar olmaktadır. Bunların tespit edilerek eğitilmesi ve törpülenmesi, eğitmenin sabır ve tutarlı yaklaşımı sonucu mümkün olmaktadır. Eğiticinin tutarsız davranış sergilemesi durumunda ise köpek olumsuz etkilenmesi sonucu eğitici ve köpek arasında oluşan güven bağının görmesi ve köpeğin daha saldırgan bir tavır göstererek itaat etmesi imkânsız bir hal almaktadır.

 

Yorum Yapın

whatsapp WhatsApp telefon Hemen Ara